virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Bemutatkozott a Vuzix M100 prototípusa a CES 2013 -on

2013/01/11

- Sulák Ádám

Okosszemüveg koncepciókat bemutató sorozatunk második darabját (az első itt olvasható) az időzítés is segítette, ugyanis a jelenleg is tartó CES 2013-on próbálhatja ki először a nagyközönség a Vuzix M100 prototípusát. Bár a sajtó nem juttatott túl sok reflektorfényt a New York-i cég termékének, ettől függetlenül a Vuzix weboldalán az M100-ról - amellett, hogy android fut rajta - teljes technikai specifikáció olvasható már jóideje, így sejthető volt, hogy közel áll a fejlesztés coming-out stádiumához. 

A nem mellesleg a legrangosabb elektronikai hajcihők közé tartozó CES-ről már több videót szállítottak a techoldalak, tehát a Vuzix állta a szavát, és beállt a stand mögé. A tesztek azt bizonyítják, a Vuzix pont annyit rakott le az asztalra, amennyit ígért: egy wifi-n keresztül kommunikáló kijelzőt, szem elé vetített képet, és részletgazdag felbontást. A kérdés csak az, hogy a technológiai értékén túl képes-e nyújtani valamit az M100, tehát lesz-e belőle termék?

A Vuzix egyébként nem zöldfűlű a hordható kütyük és a virtualizált képmegjelenítés világában, termékportfóliójuk átgondolt, a cég maga pedig látszólag törekszik egyedi élményeket kínálni. Tegyük hozzá komoly áron, ami abból fakad, hogy ez egy speciális piac,ahol kvázi luxuscikként, és nem mindennapi felhasználásra kínálják a virtuális és HD videólejátszó szemüvegeket,és persze az ahhoz passzoló, például 3D-s tartalmakat.

1.jpg

Azt is fontos leszögeznünk, hogy M100 látszólag konkurense a Google Glass projectnek, valójában közel sem tűzött ki magának olyan grandiózus célt: az M100 egy kijelző, és nem egy szemüvegbe rejtett számítógép. Épp ezért a céljának megfelelően viselkedik; képes kommunikálni egy androidos készülékkel, és azon keresztül megjeleníteni dolgokat: képet, filmet, alkalmazásokat, viszont egy telefon vagy tablet elengedhetetlen mellé. Pont emiatt sokan nem is tartják hasznosnak, csupán egy evolúciós lépcsőfoknak, ami sosem fogja elérni a fogyasztók szélesebb rétegeit.

Ettől függetlenül a Vuzix roppant lelkes, és a CES-en való bemutatkozásuk is arról árulkodik, hogy nem dédelgetnek illúziókat. A becsületes iparosmunkával összerakott kütyüben van wifi, bluetooth, GPS, giroszkóp, egyszóval minden, ami a modern és hatékony kommunikáció alapfeltétele. Emellé az M100 “lencséi” a felvételek alapján diszkrét és ergonómikus képi megjelenítéssel szolgálnak.

A cég is pont arra épít, amire manapság mindenki: a lehetséges alkalmazásokra, amik a fejlesztői támogatások révén megvalósulhatnak. Egy ötlet erejéig említett olyan szoftvert is, ami egyszerre használja a szemüveg kijelzőjét, és másodlagos közvetítőként a telefon kijelzőjét, de nem bocsátkozott részletekbe, hogy mitől várják a szemüveg szélesebb körű terjedését. Mindenesetre az irányítására tervezett androidos alkalmazás egy egyszerű widgeten keresztül kezelhető, tehát a kényelmes alapok adottak.

Az eddigi Vuzix termékeket elnézve az M100 lehet az első, ami kimozdítja a felhasználót a meleg szoba és kanapé kényelméből, ugyanis eddig ilyen környezetre tervezték a virtuális szemüvegeket. A kiterjesztett valóság azonban fordulatot hozhat. Egy korábbi modelljük például remekül együttműködött egy iPad-es augmented reality applikációval, holott azt csak egyszerű “videólejátszásra” tervezték, mégis képes volt megszüntetni a köztes “kijelző” érzetét, és valóságosabbá tenni a látványt. És akkor feltehetjük a kérdést: nem ez volna a kiterjesztett valóság lényege?


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr205012565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása