virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Új Google szabadalom - Objektumok indexelése

2012/09/30

- Layer11

A közelmúltban elfogadásra került a Google egyik új szabadalma, ami hosszú távon az egész keresést forradalmasíthatja. A hivatalos dokumentáció szerint az új találmány képes arra, hogy a nagy felbontású képeken és videókon felismerje a különböző tárgyakat és élőlényeket, majd felcímkézze azokat a nevüknek megfelelően, akár több nyelven is. A technológia bescanneli a látott tartalmakat, majd egy vektoros átalakítási metóduson keresztül elemzi a formákat, színeket, valamint azok mozgását. A “automatic large scale video object recognition” névre keresztelt rendszer elsősorban a YouTube-on fellelhető videók pontosabb besorolását szolgálja, ami az automata címkézés segítségével egyszerűsítené a felhasználók dolgát a mozgóképek precízebb definiálásában, és azok megtalálásában.

Az objektum-felismerő  rendszer első körben 50 ezer formát képes azonosítani, ám ez várhatóan folyamatosan bővülni fog a Google mérnökeinek áldásos munkája nyomán. A hivatalos álláspont szerint ezzel rengeteg időt takaríthatnak meg a virtuális csatornák tulajdonosai, hiszen a rendszer elvégzi helyettük a besorolási feladatok oroszlánrészét. Az sem elhanyagolható tényező, hogy üzleti szempontból a márkáknak is kedvez ez a technológia, hiszen termékeik a logóknak köszönhetően azonnal és könnyen felismerhetőek, legyen szó állóképről vagy videóról. Ha pedig visszamenőleg betagelnek több milliárd képet, új szintre léphet a Google képkeresés is.

A címkéző rendszer hosszú távon nem csak a videó tartalmak, de az egész online keresés metódusának forradalmát hozhatja el, amiben minden eddiginél pontosabb kifejezések és címkék mentén találhatjuk meg a keresett információt, persze továbbra is azon az áron, hogy a keresőóriás megállíthatatlanul kibányássza az általunk feltöltött tartalmakból az adatokat. Egy ilyen automatizmus a Google-glass projectbe is markánsan illeszkedik, ahol az augmented reality alkalmazásokhoz elengedhetetlen arc- és tárgyfelismerés jelenti a technológia gerincét.


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr44802794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása