virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Alt-Minds - Alternatív fikció a franciáktól

2012/10/03

- Layer11

alt_minds.jpg

A TV már nem domináns kijelző többé. Továbbmegyünk: a hagyományos filmfogyasztás masszív gyökerei hamarosan meglazulnak, és új, eddig rejtett folyamatok bontakoznak ki - legalábbis ezt állítja Djamil Kemal, a Lexis Numérique fejlesztőcég szószólója legújabb projectjük, az Alt-Minds kapcsán, amivel a kissé leülepedett, rétegszórakozásnak számító ARG műfajba szeretnének életet lehelni. A párizsi székhelyű vállalatról tudni kell, hogy nem mástól kapják a pénzügyi hátszelet, mint az Orange Transmedia-tól, a francia telekommunikáció óriásától, amit azért alapítottak 2009-ben, hogy támogassa és feltérképezze a kommunikáció új formáit.

A két cég ezúttal nem kevesebbet álmodott, mint egy olyan alternatív valóságjátékot, amely egy kalap alatt gyúrja egybe a web2 és az okostelefonok nyújtotta összes lehetőséget, és eközben tudatosan gyömöszköli a köztudatba a transzmédia kifejezést, mint a (fiktív) kommunikáció előrehaladott formáját. A Djamilék által fejlesztett játék az online aktivitásformák széles spektrumát tervezi bevonni a történetbe.

Az Alt-Minds sztorija voltaképpen egy konspiratív thriller néhány fiatal tudós elrablásáról, akik mind egy ügynökség kötelékébe tartoznak. Mivel a hivatalos szervek nem tesznek kellő erőfeszítést az eltűntek felkutatásáért, a tudósokat alkalmazó ügynökség saját nyomozásba kezd, hogy felgöngyölítsék a rejtélyt. A történeti hetente megjelenő “webisode”-ok formájában kerül majd a nagyközönség elé, amely mellett fut majd egy állandó newsfeed a háttérinfókért és a rendszeres update-ekért. Ahogy egy valamire való alternatív valóságjátékban szokás, az önjelölt nyomozók itt is számíthatnak céges weboldalakra, blogokra, kódban elrejtett nyomokra, hangposta fiókokra, sőt, forradalmi módon a játékba bevonják a Facebook-ot és a Google Earth-t is, így bővítve a platformok számát.

“Ez még nem minden” - magyarázza Djamil a Guardian munkatársának - “Az ügynökség a nyilvánossághoz fordul segítségért. A közös munka megkönnyítése érdekében létrehoznak egy applikációt, hogy bárki segíthessen a világ minden tájáról.”  Az említett app rendszeresen fogad videólogokat és más dokumentumokat, majd az alkalmazás segítségével analizálni kell a képeket, és nyomok után kutatni a kapott anyagokban.

A tíz hetesre tervezett sztori egyben verseny is a játékosok számára, ugyanis a Lexis Numérique fejlesztői szerepjáték elemeket is csempésztek az Alt-Mindsba. Minden megszerzett nyom, legyen az egy blogból kinyert jelszó, egy feltört postafiók, vagy egy az appal analizált fotó, tapasztalati pontot ér, amik alapján a játék online felülete vezet majd egy tabellát; így nyomon követhető lesz, hogy kik a legsikeresebb nyomozók.

“Technikai értelemben az egész project egy hatalmas kihívás. Tonnányi adatot kell kezelnünk és szinkronban tartanunk; több mint 15 órányi videó anyagot megvágni, alkalmazásokat fejleszteni amik a lehető legtöbb eszközön elfutnak, nem csak a legújabbakon; integrálni a friss Facebook funkciókat. Ráadásul erre korlátozott időnk van.”

Az Alt-Minds ugyanakkor kilép az ARG-k megszokott medréből, és szakít a “This is not a game” (ez nem egy játék) elvvel, ami az alternatív valóságjátékok alapköve volt a legtöbb szabadúszók által készített fikció esetében. Az elv lényege, hogy a játékosok belecsöppennek valamibe, ami teljesen valóságosnak tűnik, és a történet alkotói egészen a sztori végéig nem is lépnek elő a “függöny” mögül, nem vállalják a játék mivoltát, csak a háttérből adagolják az információt és mozgatják a szálakat. Az ősszel induló Alt-Minds nem csak hogy vállaltan játék, de az első webisode-ot leszámítva fizetni kell majd a nyomozáshoz elengedhetetlen appért.

Kiváncsian várjuk, megéri-e.


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr284802908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása