virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Shopline QR-kampány másképp

2012/10/14

- Layer11

shopline_qr_kampany.jpgSzaporodnak az első valamire való QR-kódos megoldások hazánkban. Úgy tűnik végre túlléphetünk azon, hogy minden plakátot elhalmoznak a cégek a facebook oldalukra vezető kódokkal, és a QR lassan elfoglalhatja helyét a piacon. Először a Groby emelte be a vásárlási folyamatba a vonalkódokat, ezzel egyszersmind meghonosítva a Tesco koreai innovációját, most pedig Magyarország egyik legismertebb webshopja, a Shopline emelte a tétet. A sajtóközlemény szerint a netes könyvtárból mindenessé fejlődött Shopline elérkezettnek látja az időt, hogy ne csak “marketing-jellegű aktivitásra, hanem vásárlásban és pénzügyi tranzakciók elindítására” is használják a QR-kódot.

Az ötlet idehaza példa nélküli: kiválasztottak két speciális terméket - egy design-lámpát és egy PocketBook-ot -, amiket kizárólag a plakátokon elhelyezett QR-kódokon keresztül lehet megvásárolni, kiemelt kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással. A tranzakció lebonyolításához a Mastercard Mobile alkalmazást kell használni, ami szerencsés húzásnak bizonyult a Shopline részéről, ugyanis az alapvetően multiplatform app nem csak minden okostelefont használó számára elérhető, de bizonyos modelleken az alapfelszereltség része, így például Nokia Lumia tulajoknak le sem kell tölteniük. A Mastercard már csak azért is jó kooperatív partner, mert ugyanezen app bonyolítja a Groby-féle QR-kódos bevásárlást, és egyéb szolgáltatásokra is használható, így nem teljesen idegen a mobilos fizetést preferáló felhasználói rétegtől.

Az applikációval kapcsolatban ugyan vegyesek a felhasználói visszajelzések, a QR-kódos fizetésre eddig nem volt panasza azoknak, akik sikeresen be tudták regisztrálni kártyájukat. Kíváncsiak voltunk mi történik, ha egyszerű leolvasóval esünk a kódoknak, a fizetésre kijelölt alkalmazás megkerülésével, és egészen ügyes húzást tapasztaltunk: a kód elnavigál minket a Mastercard oldalára, ahol felhívja a figyelmet az applikációra, azonban közvetlen letöltésre nincs lehetőség, és sajnos a site sem mobil optimalizált, ahogy a Shopline se törte magát, hogy befogadhatóbb legyen egy telefonos böngésző számára.

Deák András üzletfejlesztési igazgató szerint a későbbiekben a nyomtatott szóróanyagokon megjelenő termékek is megvásárolhatóak lesznek ily módon, illetve szeretnének kísérletet tenni helyben történő QR-kódos vásárlásra is, amely a nyitvatartási időn túl kínálna lehetőséget a termékek kifizetésére anélkül, hogy az adott bolt bejáratát el kellene hagynunk,.

A közel egy hónapos akció mindamellett, hogy remek térnyerési lehetőség a Mastercard Mobile-nak, úttörő titulus a Shopline-nak, és muníció a QR-kódokon csüngő marketingeseknek, végre egy mérsékelten frappáns csali a felhasználóknak, akik talán életükben először, kénytelenek lesznek elgondolkodni, hogy leolvassák-e a kódot, hogy spóroljanak 7 ezer forintot. És amennyiben úgy döntenek, hogy igen, a jég megtört, és talán lezárhatjuk azt a korszakot, amikor a QR-kód egyet jelentett egy mobilról olvashatatlan weboldal megnyitásával, vagy valamelyik brand facebook profiljának a lájkolásával.


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr604831057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása