virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Augmented Reality SDK Blackberry 10-re

2012/10/18

- Layer11

RIM_Blackberry_wikitude_sdk.jpgRossz szelek fújnak mostanában a RIM háza táján: a BB 10-es telefon folyamatos csúszása, és az egyébként is behozhatatlannak tűnő lemaradás az applikációk és a teljesítmény terén egyaránt tépázzák a cég népszerűségét és a részvényeket, lassan már csak az elkötelezett keménymag alkotja a felhasználói bázist. Éppen ezért jött most jól a RIM-nek a Wikitude leleményessége, mint egy csepp víz a sivatagban, ugyanis elkészítették a leendő telefon új operációs rendszeréhez az első SDK-t, ami megnyithatja az utat a fejlesztők előtt, hogy AR feature-öket építsenek az alkalmazásaikba.

A kanadai cég telefonjaira egyébként is befészkelte már magát a Wikitude, és kellően erős ellenpontot képez a készülékekre elérhető másik AR böngészővel, a Layarral szemben, ami amúgy is elindult egy sokkal reklám-orientáltabb irányba. Első körben elkészítették a TripAdvisor kiegészítő alkalmazását, majd a BB használói körében népszerű BBM Messengert összekötötték a Wikitude-dal, így a közelünkben lévőket térben elhelyezve is láthatjuk, és felvehetjük velük a kapcsolatot. Ez elsőre kicsit szürreálisan hangozhat, de a RIM telefonjainak használóiról tudni kell, hogy márkahű és nyitott közösséget alkotnak, még a fórumbejegyzéseikbe is elhelyezik a BBM elérhetőségüket, hogy a többi felhasználó könnyedén addolhassa őket - és addolja is (például a Crackberry egyik újságírójára így talált rá a szomszédságban lakó olvasó). Ebből is látszik, hogy a Wikitude igyekszik gyorsan reagálni az AR böngészők fokozatosan feltöltődő piacára, és megragadni minden adódó lehetőséget, hogy exkluzivitást nyújtson - így született meg a mostani, világelső SDK is.

Azonban kicsit olyan ez, mintha a Mercedes bejelentené, hogy egy új modellben már lesz központi zár; érthető okokból nem hatna meg senkit, de a központi zár gyártója kétség kívül jól járna. Hasonló a helyzet a RIM esetében is, hiszen olyan alapvető lemaradásaik vannak az alkalmazások és a fejlesztői platformok terén, ami a többi gyártó termékeinek fényében már-már nevetségesnek hat. A Wikitude viszont ezt kihasználva egyeduralkodó lehet BBOS alatt, ezzel magára vonva egy erős, üzleti réteg figyelmét. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy míg a Wikitude önmagában egy érdekes, és szórakoztató alkalmazás tud lenni, a benne rejlő technológiából sokkal többet ki lehet hozni, legyen szó üzleti alkalmazásról vagy játékról. Ezzel pedig ha megkésve is, de a felhasználók járnak a legjobban.


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr654848975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása