virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Mobillal a korrupció ellen

2012/10/24

- Sulák Ádám

ATLACCOweb (1).jpgA mai napon a Transparency International magyarországi oldalága pályázatot írt ki közhasznú mobilos alkalmazásra, aminek fődíja félmillió forint. A közpénzek és közügyek átláthatóságáért küzdő szervezet “Mobil appal a korrupció ellen” jeligével indította útjára a felhívást, amelynek keretein belül olyan applikációk tervezetét várják, amelyek felhívják a figyelmet a korrupció hatásaira, népszerüsítik és segítik a korrupció elleni küzdelmet. 

A pályázat kiírói jól átgondolták a tervezetek benyújtásának feltételeit, és láthatóan a legfontosabb szempontok közt szerepelt a leendő alkalmazás könnyű elérhetősége, hiszen android platformot választottak, és az egyetlen kikötés csak annyi, hogy működőképes legyen 2.1-es verziószám felett, tehát az új és régi telefonokon egyaránt. Az android platform már csak azért is logikus választás, mert a többi platform vagy nem elég populáris Magyarországon (Windows Phone, Blackberry OS), vagy drága (iOS) a tömegek számára.

Az már viszont kissé furcsa, hogy az egyetlen kötelezően beépítendő modul a TI népszerüsítését szolgálja, és minden más csak az “ajánlott” kategóriába került, amelyekre érdemes vetni egy pillantást, különösen egy közelmúltban napvilágot látott iPhone-ra és iPad-re kiadott alkalmazás fényében. Október 17-én adott hírt róla a Globalvoices hálózat, hogy Oroszorszában megjelent a Bribr névre keresztelt alkalmazás, amelynek segítségével az orosz felhasználók anonim tehetik közzé hol, miért és pontosan mennyi kenőpénzt fizettek. Az app ügyesen illeszkedik a mai trendekbe, nem csak összesíti az összeget, csoportosítja a kenőpénzek típusait, de a kifizetéseket elhelyezi egy térképen, így most már Moszkva utcáit scrollozva láthatjuk, hol fizettek 500 rubelt egy tilosban parkolás elsimításáért, vagy 200 ezret egy bírósági papír megszerzéséért.

A TI által kiírt pályázatban a javasolt modulok között szerepel például a telefon GPS funkciójának használata és a térképre rajzolás lehetősége, így nem nehéz kikövetkeztetni, honnan vették az ihletet egy ilyen apphoz. A többi modul például valamilyen játék beépítése, vagy az információk vizuális megjelenítése, amiket ha mind összegyúrnánk egy alkalmazásba, valljuk be egész, pofásan mutatna, és néhány hónapon belül minden bizonnyal tanulsággal is szolgálhatna sokak számára.

A pályaműveket december 2-ig várják a TI-nél, a győztest a december 7-én megrendezésre kerülő  “Átláccó fesztiválon” hirdetik ki. A rendezvénynek az A38 hajó ad otthont, ahol a díjak átadása mellet ingyenes worksopok is várják az érdeklődőket, “Információs és kommunikációs technológiákkal a korrupció ellen” címmel.


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr474868285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása