virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Facebook történelmet írt az Alt-Minds prológusa?

2012/11/07

- Sulák Ádám

alt_minds_prologue_header.jpg

Egy hónapja már hírt adtunk a francia Lexis Numérique fejlesztőcsapat óriási projectjéről, az Alt-Minds valóságjátékról, ami a cég szóvivője szerint is a legnagyobb kihívás, amivel eddig szembesültek. A nemzetközire tervezett interaktív történet néhány fiatal tudós eltűnéséről szól, akiknek a felkutatásáért nem tesznek kellő erőfeszítést a hivatalos szervek, ezért az őket alkalmazó cég úgy dönt, önkéntes nyomozókat toboroznak az ügy felgöngyölítésére: ezek a nyomozók lennénk mi. A franciák a legmodernebb platformok bevonását ígérték a játékba (google maps, facebook, saját mobilos alkalmazás, fiktív weboldalak és blogok), hogy sosem látott immerzivitást kölcsönözzenek az interaktív játéknak.

Izgatottan vártuk a kaland startját, ami november 5-én meg is kezdődött a hivatalos prológussal egy Facebook aloldalra készített alkalmazás képében. Akik jártasabbak a videójátékok világában, tudják, hogy a franciák mindig is imádták a történeteket személyre szabni és interaktívvá tenni (Heavy Rain) amennyire csak lehetséges, de azt a legvadabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen ütős bevezetővel fogadják a lelkes jelentkezőket.

A bevezetőről tudni kell, hogy kizárólag az említett Facebook alkalmazáson keresztül érhető el, amit a FB munkatársainak segítségével állítottak össze, és ami első ránézésre egy egyszerű videólejátszó alkalmazás. A valós személyekkel leforgatott intro rögtön az események közepébe repít minket, ahol az Alvinson Foundation vállalat két fejese beszélget egy potenciális figuráról, aki akár alkalmas is lehet, hogy segítse a nyomozást. A laptop előtt beszélgető páros végül számba veszi mi mindent tud a rejtélyes jelentkezőről - ezen a ponton lép be az alkalmazás az életünkbe, és pásztázza át személyes FB profilunk adatait.

A videóban felbukkanó laptopon ugyanis azon nyomban viszont láthatjuk az érdeklődési köreinket, az országot amiben élünk vagy amiben megfordultunk, sőt, még Google-ön is ránk keresnek, hogy a lehető legtöbbet derítsék ki rólunk. A döbbenetes az egészben, hogy a karakterek interaktívan reagálnak: ha jártunk a hazánkon kívül máshol, akkor megemlítik, hogy utazó természetű, vagy ha olyan tevékenységeket jelölt be, amik témába vágnak, akkor elismerően reagálnak. Kipróbáltuk többen is, hogy milyen reakciókat és párbeszédeket forgattak le a fejlesztők, így akadt fenn a videóban szereplő, kissé szkeptikus csaj a “Big Bang Theory” rajongáson, amire a vállalat fejese egy poénnal reagál, majd elüti azzal, hogy “Bazinga!”. Ha ugyanilyen minőségben alakították ki a leendő játékelemeket, számtalan egyedi elemmel találkozhatunk, amitől csak még életszerűbb és személyesebb lehet az Alt-Minds élmény. Szenzációs!

A Lexus Numérique zseniális innovációt robbantott a Facebook alkalmazások terén, és olyan módját prezentálja a közösségi média használatának, amire eddig nem volt példa. A jól megszokott meghívó-rendszert is integrálták a prológus végére, amivel bárkit meghívhatunk a nyomozásba, és a saját oldalukon kívül elkészültek már az eltűnt tudósok profiljai is, akik esszenciális szereplők lesznek a történetben. Igaz még el sem kezdődött a valóságjáték, már most mélyre nyúltak abban a dobozban, amiben a transzmédia eszközei rejlenek.

Izgatottan várjuk a folytatást.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr394895714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása