virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Kódolt történet

2012/11/26

- Sulák Ádám

A mapuche törzsi közösség a maga 600 ezres lélekszámával a legnépesebb kisebbség Chilében. Történetük, ahogy az a hódításokat túlélő bennszülöttek esetében lenni szokott, tragikus és tiszteletre méltó. Múltba vesző történelmüket közülük sokan nem is ismerik, a tradíciókat szinte csak maroknyian gyakorolják. A fennmaradó tudás a kulturájukat megtartani igyekvő mapuche mesemondóknak köszönhető, akik mind a mai napig hordozzák a nép identitását – hamarosan modern formában is, hála az Okapi Films csapatának, amelyik úgy döntött, hogy rendhagyó módon kívánja megörökíteni a tiszteletre méltó közösség múltját.

A csapat Guillermo Bert chilei származású művészt követi, akinek feltűnt, hogy a mapuche nép kifinomult kézműves tradíciókkal bír a textíliák szövése terén, és a szövetek jellegzetes formavilága, valamint a visszatérő mintázatok kísértetiesen emlékeztetnek korunk egyik felkapott adathordozójának látványára, a QR-kódokéra. A vizuális összefüggés megihlette Guillermót, és úgy döntöttek közösen, hogy a mapuche törzs történelmét megörökítő filmet 6 kézzel szőtt szőnyegre formázott qr-kódban örökítik meg, amit 6 mesemondó ad tovább a saját históriáin keresztül.


Guillermo Bert (a film központi figurája) művészete egyébként is a globalizációval és a modernizációval szembe néző amerikai törzslakosok körül forog, ám  ez a film már csak azért is kitűnik eddigi munkái közül, mert a mapuche törzs tagjai személyesen is hozzájárulnak a történet megörökítéséhez. Ők maguk szövik a saját népükről szóló QR-kódos textíliákat, tehát interakcióba lépnek a filmmel, és magával a moderizációval egyaránt.  Guillermo filmjében így összefonódhat a kortárs és a tradicionális művészet.

A kickstarteren 32 ezer dollárt összekalpozó project hamarosan a végéhez ér, és mindenki számára megtekinthető lesz a mapuche nép múltját feldolgozó dokumentumfilm. Addig is a fontosabb állomásokról és a forgatás körülményeiről a project blogján olvashatunk.


Címkék: film kickstarter

A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr854923724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása