virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Oculus Rift update - az arg fps egyre közelebb!

2012/11/28

- TamasSzabo

Updattel jelentkezhetünk a gémerek számára talán a közeli jövő legizgalmasabb VR fejlesztésével kapcsolatban: új fázisába lépett az Oculus Rift projekt.

A Kickstarter egyik igazi sikertörténetének könyvelheti el a kaliforniai Win Bates által életre hívott projekt, az Oculus Rift névre hallgató virtuális valóság szemüveg. A megálmodott 250,000 dolláros goalt jóval túlteljesítve mintegy két és félmillót sikerült összekalapozni így aztán rohamléptekkel haladt a kütyü a megvalósítás felé. Ugyan a beígért év végi szállítási időt az óriási érdeklődésre való tekintettel nem sikerül tartani, de a kis csúszásért cserébe legkésőbb jövő év árpilis elején mind a 7500 feliratkozó felteheti a fejére a virtuális csataterekre vezető kaput. Az engadget szűkszavú postban számol be az új információkról, mi azonban kicsit kifejtősebben foglalkozunk vele.

Aki még esetleg nem hallott róla, a Rift egy olyan új típusú játékélményt nyújtó eszköz, amely hatalmas (170°-os) látóteret biztosít, valamint fantaszikusan érzékeny mozdulatkövetéssel tökéletesen élethűen helyezi használóját a virtuális térbe. Az ötlet egy húszas éveinek elején járó – természetesen – amerikai úriember, Win Bates-től származik. Hősünk megunta, hogy kedvenc játékait hiába játssza akár több monitoral szimultán, mégsem tud egészen belemerülni a játékélménybe. Valami hiányzik. Ennek a vérbeli geekek által teljesen átérezhető hiányérzetnek a megszüntetésére rukkolt elő a Rift gondolatával. Projektje hihetelenül sikeres karriert futott be, hiszen kb. egy évvel ezelőtt készítette el kortesvideóját, mellyel a Kickstarter nevű crowdfundig oldalon próbált összeszedni a fejlesztéshez negyedmillió dollárt. Mivel a világ tele van gémerekkel és árgus szemekkel figyelő ötletvadászokkal, hamar a figyelem középpontjába került, s rövidesen olyan nevek szerepeltek a támogatók listáján, mint Gabe Newell a Valve teamtől, vagy Cliff Bleszinski az Epic Games-től. Az adakozáshoz motivációul ráadásul Bates felajánlotta, hogy korlátozott darabszámban fejlesztői kiteket és mellé a DOOM 3 BFG Rift-kompatibilis verzióját küldi szét mindazoknak, akik nagyobb összeggel támogatják álmát.


A friss hírek között szerepel az is, hogy rövidesen elstartol a fejlesztői központ, ahonnan folyamatosan frissítik majd az SDK-t, valamint a legújabb információval látják el a fejlesztőközösséget. Fizikai újítások szintén történnek a Rift házatáján, mégpedig csupa pozitív irányba mutató változás formájában. A csapat nekiveselkedett és összetett egy vadiúj mozgásszenzort, mert nem voltak teljesen elégedettek az egyébként jó teljesítményt nyújtó előre gyártott verzióval, így többszörösére növelve a frissítési rátát, még érzékenyebbé téve ezzel a mozdulatkövetést. Az eredetileg használt 5,6 inches kijelző is szanálásra került, ugyanis a szállító nem gyártja tovább a display típust. Némi keresgélés után egy szintén jobb tulajdonságokkal rendelkező alternatíva került, melynek előnye, a 7 inches képátló, ám, hogy ne legyen minden fenékig tejfel, 30g többletsúlyt jelent a viselő számára. Ez a kis kellemetlenség azonban a megnövekedett felbontás és magasabb frissítési ráta mellett talán még megbocsátható.

Így jutott a népszerűség szárnyain eddig szinte elképzelhetetlen csúcsokra az Oculus Rift, s így kerülhet kütyü ha nem is a karácsonyfák alá, de a húsvéti tojások közé már egészen biztosan.


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr604915098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása