virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Az első AR plakát hazai köztereken

2012/12/21

- Sulák Ádám

Bizony, megtört a jég és a karácsonyi nagy kampányolás közepette felbukkant az első augmented reality technológiát felvonultató közterületi reklámplakát. A Koronás Cukor úgy látszik tartja a lépést a kor transzmédia elvárásaival szemben, és három imádnivaló figurát keltett életre, hogy a segítségükkel felhívja az utca emberének a figyelmét: az igazi nádcukor pótolhatatlan. Már többször is elsétáltam mellette a metróban, mikor egyszer csak feltűnt a külföldi printekben is egyre gyakrabban megjelenő telefon ikon és a hozzá csatolt how-to a reklám alján.

Töltsd le az alkalmazást, irányítsd a telefon kijelzőjét a képre, és figyeld ahogy életre kel - és így is tettem. AR alkalmazás lévén nem lepett meg, hogy rögtön le is szeretne szippantani 10 megát, cserébe viszont nagyon kellemeset csalódtam. Az app grafikája tökéletesen illeszkedik a plakátéhoz, és olyan gyorsan ismeri fel a képet, hogy a kijelzőn azonnal a kiterjesztett valóság jelenik meg. Szőr, Lulu és Pöti ennivaló rénszarvasok, akik érintésre előugranak egy ablak mögül, és nagy bőszen aranyoskodnak. A modellek kivitelezése igényes, az animáció szép folyamatos - elsőre ennél több nem is kell.

koronas_cukor_ar_plakat.png

Azt viszont szeretném megjegyezni, hogy ideje volna megtanulni: ha QR-kódot teszünk ki egy plakátra (különösen ha alkalmazás letöltését szeretnénk segíteni vele), akkor ne hátráltassuk szerencsétlen usert azzal, hogy egy mobilbarátnak legkevésbé sem nevezhető weboldalra navigáljuk őket, mert nagyítgatás és link keresgélés helyett ott fogják hagyni a fenébe, ahogy én. Csak a kiváncsiságom mentette meg a helyzetet, mert úgy döntöttem, inkább letöltöm otthon, és majd legközelebb leolvasom.

A három rénszarvas egyébként nem csak a plakátokon bukkan fel, hanem egy meglepően ötletes YouTube videó-csokorban is, ami a koherencia jegyében egyaránt elérhető a weboldalukról és az alkalmazásból is, így teljes az átjárhatóság a három rénszarvas karácsonyozása között. A bevezető videó végén interaktív választhatunk, mire vagyunk kiváncsiak: Szőrre, aki sütit süt, Lulura, aki fát díszít, vagy Pötire, aki ajándékot csomagol.

Az alkalmazást a Tonic Budapest Kft. megbízásából készítette a Mobilab Informatics Kft. a két legnagyobb platformra, így sajnos a WP vagy BB operációs rendszerek tulajdonosai kimaradnak a karácsonyi hangulatot árasztó rénaszarvasos cukiságból.

Alkalmazás letöltése: Android / iOS


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr314974705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása