virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

A jövő technológiája a köz szolgálatában I.

2013/02/05

- TamasSzabo

A látványos, de főként szórakoztatóipari és/vagy marketing célú fejlesztéseken kívül bizony vannak más területei is az innovációnak. Természetesen, ahogy szinte mindenki tudja, az igazán menő fejlesztéseket és újításokat mindig a hadiipar szippantja fel és csak hónapokkal, vagy évekkel később szembesülünk velük piaci termék formájában. A most következőkben egy olyan cikksorozat első részét olvashatjátok, amelyben bemutatjuk, miként hasznosítja a hadiipar vagy éppen a gyógyászat azokat a fejlesztéseket, amikről általában írunk a blog oldalain. 

AR a Pentagon megbízásából

Mivel az USA rendelkezik a világ egyik legjobban felszerelt hadseregével és most is alkalmaznak olyan technológiákat, amelyek súrolják a kiterjesztett valóság határát, nem annyira meglepő, ha ehhez hasonló fejlesztéshez kap egy cég szövetségi forrást. A helikopter- és vadászpilóták sisakjaiban használatos kijelzők, a fejmozgással irányítható gépágyúk és rakéták, valamint hasonló speciális célzó berendezések már eddig is fontos részt képeztek a pilóták felszerelésében, ám most egy minden eddiginél komplexebb megoldásra kapott pénzt egy szemüvegbe épített kijelzők gyártásával foglalkozó cég.

A hordható interfészek fejlesztésében és gyártásában már korábban bizonyító Innovega Inc. munkásságára tavaly az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) és annak egy háttérszerve, a DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) is látványosan felfigyelt. Az ügynökség komoly összeggel (7 millió dollárral) támogatja idén az Innovega projektjét, melynek keretében egy több rétegű, kiterjesztett valóságot használó hordható display megvalósítása és hadrendbe állítása a cél.

ioptik_darpa_augmented_reality.png

Az iOptik névre hallgató gadget nem más, mint egy kontaktlencse, beépített képmegjelenítő rendszerrel és többféle szűrővel a beérkező fénysugarak manipulálására. Ezen a kütyün már korábban dolgozott a cég, ám most a rendszer kiegészült egy szemüveg jellegű eszközzel is, amely így két rétegen akár 3D formák megjelenítésére is képes lesz a hétköznapi 3D szemüvegeknél alkalmazott polarizált fény technológia segítségével. Az iOptik nem szimplán a Project Glass-hoz vagy a Vuzix-hez hasonló, látómezőnk egyik sarkában ott lévő megjelenítést tesz lehetővé. Egy katona teljes látóterében képes akár a látottakhoz kapcsolódó többlet információ, de teljesen független tartalom kijelzőjeként működni, plusz a normál kontakt lencse funkcióit is betöltheti.

Gondoljunk csak bele – az egyszerű G.I. vagy mesterlövész egységek képesek lesznek maguk előtt látni egy épület három dimenziós rajzát, amelyben a célterület vagy a likvidálásra váró célszemély folyamatosan valós időben megjeleníthető. Sőt, egyéb többlet információ – mint az ellenséges egységek száma, a saját egységek száma és állapota, de akár térben való elhelyezkedése is – mind megjelenhetnek a dupla fókuszú kijelzőn, külön rétegeken is.

A komplex készülék egyébként az idei CES-en is bemutatásra került – sőt, a The Verge techblog rövid videóval be is számolt róla –, ugyanis az Innovega az idei év harmadik negyedévében, de legkésőbb jövő tavasszal szeretné a harcoló egységek kezébe adni, sőt, 2015-re a vásárlói piacra szánja a terméket. Tulajdonságait illetően az iOptikhoz képest az agyon hypeolt Project Glass vagy a Microsoft hasonló próbálkozásai is olcsó játékszernek tűnhetnek; ez az új kijelző típus olyan közel hozhatja az augmentált valóság tökéletesen az érzékelésbe intergálódását, amellyel eddig csupán cyberpunk és egyéb sci-fi művekben találkozhattunk.

Sorozatunk következő részében foglalkozunk majd a DARPA “Project Avatar” programjával, amely igencsak más fókuszba helyezheti a hadviselést, ha valóban hadrendbe állítják.


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr135064858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása