virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

A Flomio mindenkihez elviszi az NFC-t

2013/02/09

- Sulák Ádám

Számtalan izgalmas fejlesztés közül az idei év egyik várható nagy slágere a 3D nyomtatás lesz. Maga a technológia nem mai elképzelés, a sci-fi folklórban régóta közhely, ipari felhasználása pedig elég hétköznapinak nevezhető. Ami miatt mégis berobbant a köztudatba, az a 3D nyomtatók méretének drasztikus csökkenése, és egyre szerteágazóbb képességeik, aminek köszönhetően egyre kisebb vállalkozások is élhetnek a tárgynyomtatás előnyeivel. Erre remek példa Miamiban székelő Flomio startup egyik új szolgáltatása, az NFC taggel ellátott tárgyak 3D nyomtatása.

A Flomio portfóliójából nem mellesleg egy izgalmas startup képe körvonalazódik, ami önmagában sokat elárul a technológia jövőbeni felhasználási potenciáljairól. A mögötte álló csapat a lehető legjobb pillanatban próbál lecsapni az NFC iránt érdeklődőkre, és a kínált termékek árát elnézve a céljuk mindenkihez eljuttatni ezt az eszközt - magánszemélyektől a kisvállalatokon át a nagyobb cégekig. A kickstarteren közel 100 ezer dollárral megtámogatott startup ötletei az egész piaci kínálatot meghatározhatják.

Az ‘NFC actions’ nevű, ingyenes alkalmazásuk (Androidra) segítségével magunk írhatjuk felül az arra alkalmas NFC tageket, és olyan funkciókkal láthatjuk el őket, mint: bizonyos alkalmazások futtatása, foursquare check-in egy adott lokációra, automatizált csatlakozás kódolt wifi-re, vagy azonnali telefonhívás előre kijelölt számra.

nfc_tag_flomio_1.PNG

Az app debütálása jelzés értékkel szolgál, hogy a cég szeretne a lakossági felhasználás területére betörni, hogy mire mindenki zsebében NFC chippel ellátott mobil lesz, már markáns jelenlétre tehessen szert. A szoftver mellé kétféle tag-et is árulnak, attól függően, hogy mire szeretnénk használni.

A ‘cloud’ tag esetében a kijelölt szekvencia (hogy mi történjen pontosan leolvasáskor) a felhőben tárolódik, tehát internetkapcsolat szükséges a működtetéshez, azonban cserébe az ‘cloud’ tag olcsó, hiszen csak 64 bájtos a tárolókapacitása. Ezzel szemben a ‘quick’ tag már 1MB információ hordozására képes, így ezeket a drágább chipeket célszerű olyan összetettebb szekvenciákra használni, amikhez nincs szükség internetkapcsolatra.

A Flomio másik, limitált szériás terméke a ‘Gema NFC Super Tag’, ami lényegében egy NFC alapú billentyűzet, igaz, mindössze öt gombot tartalmaz a béta verzió, és erősen kísérleti stádiumban van. A GEMAtouch-al közösen piacra dobott eszköz lényegében NFC chipekkel ellátott kartonlap, amire rá kell helyeznünk a telefonunkat, és onnantól bizonyos funkciók (kalibrálhatóak) annak segítségével vezérelhetőek. Egyelőre nincs ötletem, hogy a mobilos játékok könnyebb kezelhetőségén túl milyen célokat szolgálhat, az ötlet minden esetre érdekes.

nfc_billentyuzet_flomio.png
Végül visszakanyarodva a 3D nyomtatókhoz, ejtsünk néhány szót a Flomio legújabb projectjéről, a 3D nyomtatott, NFC chippel felszerelt figurákról. Pár héttel ezelőtt a Disney már előállt az NFC-vel felszerelt játékfigurák ötletével, amit a legújabb videójátékukhoz gyártanának - ezek a hősök egy dokkolóba helyezve életre kelnek a játékban, tanulnak, fejlődnek, a figurában lévő chip pedig tárolja ezen adatokat. A Flomio lényegében ugyanezt a technológiát kínálja, bár némileg másképp közelít a kérdéshez: ők az augmented reality és a márkaerősítés terén látnak fantáziát ezekben a kis gyártmányokban, amivel elsősorban a cégeket célozzák meg. A kapacitásuk 15x15x15 cm-es figurákra terjed ki, és ezen belül bármilyen 3D-ben megtervezett modellt legyártanak, majd postára adnak bárkinek.

Azt hiszem ezek után a közösségi interakcióra kínált NFC-s baseball sapka már nem igazán lep meg senkit.


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr275071311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása