virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Augmented reality chipset-et jelentett be a Metaio

2013/02/22

- TamasSzabo

Tegnap olyan hír került az információs hipersztrádára, amely bizonyos értelemben meghatározza majd a közeli jövőt. A müncheni székhelyű AR-el foglalkozó Metaio és a svájci, vezetéknélküli technológiában valamint mobil chipsetekben utazó ST-Ericsson stratégiai együttműködést jelentett be, ennek keretében olyan chip fejlesztésébe fognak, amely sokkalta jobban optimalizálja majd az augmented reality megjelenítését. 

AR Engine néven került a sajtó elé a projekt, amelyet az egyébként kiterjesztett valóság alkalmazások fejlesztésével már közel egy évtizede foglalkozó Metaio jelentett be. A cég üzleti, marketing és szórakoztató célokra készít augmented reality alkalmazásokat, melyek összeköttetést és átjárót szolgáltatnak a fizikai valóság és a virtuális világ között – egy korábbi postban már tettünk is említést hejre kis AR böngészőjük kapcsán, az app a Junaio névre hallgat. Az új fejlesztés keretében az ST-Ericssonnal közösen vadiúj platform létrehozásán fáradoznak – épp egy mérföldkövet készülnek elhelyezni a techvilág történetében.

A chip amely tervek szerint okostelefonok egy új generációjának fog alapjául szolgálni olyasféle újításnak készül, mint a GPU a 3D megjelenítésű játékiparnak volt annak idején. Digitalizált és virtualitással jócskán ellátott világunkban, ahol minden városlakó kezében ott az okos készülék és mindenki folyamatosan online kíván lenni, egyre nagyobb az igény AR alkalmazásokra, megjelenítésre. Ezen lapka újítása abban rejlik, hogy az augmented reality nagyon energia és erősforrásigényes megjelenítésének ad egy sokkkalta jobban optimalizált, jobb felhasználást lehetővé tevő platformot.

Az AR Engine 60-szor jobb energiafelhasználást biztosít, ezáltal folyamatosan augmentáltan megjelenő képet kaphatunk, állandóan jelen lehetünk párhuzamosan mind a valós, mind a virtuális világban. Eddig úgy tűnhetetett, hogy az izraeli egyetemisták által készített Sight című rövidfilm apropója, vagyis a folyamatos valóság-kiterjesztés még relatíve távolba mutató koncepció csupán. Ám az ST-Ericsson és a Metaio akár a jövő évre ígéri a megvalósítást, vagyis használható készüléket szeretnének a fogyasztók kezébe adni.

Olyan új a bejelentés, hogy cikkünk írásakor az ismertebb site-ok közül csak a TechCrunch és a cultofandroid foglalkozott rövid anyagban a témával, utóbi cikkírója fel is kereste Peter Meiert, a Metaio fejlesztési vezetőjét, aki szerint a chip hihetetlenül gyors, bármilyen kijelzőt a virtuális világra tekintő ablakká változtat. Nagyszerű bejelentését a két cég egy videóval is megtoldotta – nehogy vizuális tartalom nélkül maradjon a leendő fogyasztói réteg, s a végére a mottóul választott mondatot is bőven elhisszük Peter Meiernek, miszerint: “The future of AR will be always on, always augmented”.


Címkék: chip metaio

A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr625096957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása