virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Szótár

2013/03/21

- Layer11

Azért hoztuk létre ezt a lexikont, hogy az oldalunkon tárgyalt forradalmi technológiák, és új kommunikációs formák kifejezéskészletét terjesszük, és az ezekkel kapcsolatos ismereteket tovább bővítsük.

A megfelelő szókincs ismeretében nem csak könnyebben írhatjuk le az informatika változatos jelenségeit, de egyszerűbb megérteni és átlátni azokat. Ez pedig egyre inkább úgy tűnik, az élet számtalan területén válhat hasznunkra.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z

A
Alkalmazás / Applikácó
Olyan szoftveres bővítmény, amellyel a mobileszközök már meglévő képességeit bővíthetjük. Például egy QR-kód leolvasásához telepíteni kell egy app-ot, ami ezt lehetővé teszi. Ilyen többek között a QR Droid, a QR Barcode Scanner, vagy a Goggles.

Alternate Reality Game
Olyan játéktípus, amely elmossa a határvonalat realitás és a fikció határait, befolyásolva ezzel a valóságérzékelést. Első számú szabálya, hogy a középpontjában mindig a történet áll. Az ilyen típusú játékok első sorban online eszközökre épülnek, azonban gyakran egészülnek ki a fizikai tér elemeivel, valós helyszínekkel. Ilyen játék a Google által fejlesztett Niantic Project vagy más néven Ingress.

Augmented Reality
Kiterjesztett valóság – ez a fogalom jelöli az általunk érzékelt valóság kibővítését, amely során a fizikai valóság és egy eszköz által megjelenített információk összességét látjuk. Az így kialakult rétegeken többletinformációk, és egyéb tartalmak jeleníthetőek meg. Például a Google Glass is erre a technológiára épül.
B
C
Cross-media
Iparágtól függően többféle jelentéstartalommal rendelkezik, egy alapvetés azonban megállapítható: adott tartalom több csatornán keresztül kerül közvetítésre. Legegyszerűbb példa erre, amikor egy könyv elérhető normál, papírra nyomtatott formátumban, hangoskönyvként audio tartalom formában, valamint letölthetjük e-bookként is.

Cyberculture
Egy kulturális forma, aminek kialakulása a számítógépes hálózatok elterjedésének köszönhető a kommunikáció, a szórakozás és az üzlet területén. Részét képezik a manapság mindenki által ismert mémek, a csak internetes közösségek, és ezek mentén kialakult viselkedésformák.
D
Digital Slipstream
Új technológiák üzleti szívóhatása. Az okostelefonok terjedése például magával vonzotta a különböző alkalmazásfejlesző vállalkozások számának robbanásszerű növekedését, ezzel látványos gazdasági hatást gyakorolva az IT iparrágak fejlődésére is.
E
F
G
Geocatching
Olyan játék, amelyben viszonylag könnyen megközelíthető helyeken dobozok, ún. geoládák vannak elrejtve, ezeket a játékosok a konkrét hely GPS koordinátáinak ismeretében kereshetik meg. Jutalmuk a rejtett dobozok tartalma – általában apró ajándékok, egy-egy üzenet. Annak érdekében, hogy a következő játékos is sikerélménnyel gazdagodjon, az elvitt tárgy helyére másikat kell elhelyezni.
H
I
Interface
Az interface interaktív felület, amely összeköttetést biztosít a felhasználó és az eszköz között. Interfésznek lehet nevezni például az telefon kezelőfelületét, vagy a google keresőablakát.
J
K
Két dimenziós (2D) vonalkód
A kétdimenziós kódok, mint pl a QR-kód is, hasonló elven működnek, mint a klasszikus egydimenziós vonalkódok. Feldolgozásukhoz itt is egy optikai leolvasó rendszerre van szükség. Viszont a bennük tárolható adat mennyisége nagyságrendekkel megnőtt, mivel elrendezéséből adódóan vertikálisan és horizontálisan is hordoz információt. Legelterjedtebb típusai a már említett japán fejlesztésű QR-kód, és az amerikai fejlesztések, a PDF417, a MaxiCode, és a DataMatrix.
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
X
Y
Z

A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr895116926
süti beállítások módosítása