virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Alternatív valóságjáték készül a Watch Dogs-hoz?

2013/03/26

- Sulák Ádám

Mára jellemző trenddé vált, hogy az alternatív valóságjáték műfaja (ARG) a marketing egyik szokatlan eszközévé vált, amire általában akkor kerül sor, ha az adott projekthez összelobbizott marketing büdzsé elég magas. Ez már önmagában leszűkíti a lehetőségeket, hiszen ilyen mértékű pénzszórási lehetőséggel csak kevés produktum büszkélkedhet. Ilyenek például a Hollywood-i mozifilmek, és az exkluzív videójátékok; mindkét területen készültek az utóbbi években valóságjátékok, amiket a hangulat fokozására, a fogyasztók aktivizálására és a várakozások fokozására használnak.

Utóbbira egy példa a közelmúltból az Assasin’s Creed 3 QR-kódos fejtörője, amit tavaly ősszel fejtettek meg a szemfüles rajongók. A reklám kampány részeként kiadott egyik kép volt a játék indítója; a 32 karakterből álló fájlnév az MD5 kódolás szerint lett generálva, ezt visszafejtve jutottak el a következő üzenethez: “keresd máshol”. A máshol a kép nagyításával feltárt kis QR-kód volt, amit a plakát egy szegletén helyeztek el; innen juthattak el a játékosok a következő fejtörőkhöz. A játék végén némi háttértörténet, egy színpadias idézet, és egy videó fogadta a rejtvény megfejtőit.

Könnyen elképzelhető, hogy a hamarosan megjelenő Ubisoft produkcióhoz, a közeli jövőben játszódó Watch Dogs-hoz is készül ARG. A fenti videót az scxqdm nevű felhasználó töltötte fel youtube-ra, és a munka minőségét, valamint a user frissességét elnézve nehéz elképzelni, hogy rajongói anyagról van szó. Sokkal inkább tűnik egy hivatalos trailernek, ráadásul a leíró mezőbe hányt megfejthetetlen karakterhalmaz is arra utal, hogy a sci-fi hacker-akció játékot egy marketingszagú valóságjátékkal akarják felturbózni.

A játék célközönségét elnézve, ha elég gyorsan terjed a vírus, akár még sikerülhet is.


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr245166470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása