virtuális  marketing        qr-kód          3D   esemény      interaktív     google           mobil fizetés             Alt-minds          trend     applikáció     film        k+f   kickstarter         szabadalom    foursquare   fordítás       geofencing   hazai  kinect microsoft ipad
android     tablet  facebook      turizmus      Google glass   NFC chip              gaming       iOS   AR browser    szemüveg   Blackberry     SDK  Wikitude          transzmédia   objektum-felismerés    haptika  startup            gondolatébresztő  CES   okoskönyv       DARPA      hadviselés 

Google Glass és a jövő technológiája

2012/11/17

- TamasSzabo

google_glass_header.jpg

Új lépcsőhöz érkezett a Google Glass Projekt: a New York Times egyik bloggere nekiesett és kipróbálta az eszközt, mi pedig lefordítottuk nektek a tesztet, s a továbbiakban is minden lépésről tudósítani fogunk. Az alábbiakban tehát David Pogue tapasztalatait olvashatjátok.

“Teljesen új kütyük feltűnése a piacon nem túl gyakori, sőt. Efféle totális újdonság volt annak idején az iPhone. Mondhatnánk, de azért nem teljes joggal, hogy az iPad szintén jó példa az áttörésre. Kétségtelenül hatalmasat durran majd a Google Glass  – hiszen eddig még nem létező kategóriát teremt majd megjelenésével. Ez egy olyan eszköz prototípusa, melyet az ember a szeme előtt visel, bár a Google nem igazán szereti ezt az eszközt szemüvegként emlegetni. A Glass team – amely a Google kísérleti laborjában dolgozik – az “augmented reality” vagy “hordható számítógép” kifejezéseket sem kedveli, hiszen ezek olyan jelentéstartalmat hordoznak, amely már létező dolgokra vonatkozik.

A Glass olyasmi, mintha az ember csak egy szemüveg keretét viselné – azt a részt, ami a fülön támaszkodik és a szemöldök vonalában helyezkedik el – ez egészül ki egy pici, teljesen átlátszó téglalappal az ember jobb szemének jobb oldalán. Ez természetesen egy apró kijelző, a Google Glass maga pedig egy teljes értékű számítógép. Vagy még inkább talán egy olyan okostelefon, amit sosem kell kivenned a zsebedből.

Ennek a kütyünek a gondolatára egész sokan felkapták a fejüket, miután Nick Bilton még februárban írt róla a New York Times hasábjain, a Google pedig áprilisban a nyilvánosság elé is tárta egy videóban. Májusban a Google I/O Conference keretei között még nagyobb hírverést kapott: egy élő videoközvetítést nézhettek a jelenlévők – egy ejtőernyős kiugrott az őt szállító repülőből és leereszkedett az eseménynek helyet adó épület tetejére. Mindezidáig azonban igen kevés kívülálló próbálhatta fel a Glass-t.

Szeptemberben David Pogue lehetőséget kapott egy ilyen eszköz tesztelésére. Pogue a PBS egyik műsorának, a Nova Science Now-nak a házigazdája, s a sorozat egyik részében a jövő technológiáit igyekezett prezentálni a nézőknek. A fogyasztói piacot nem sokára elérő irdatlan mennyiségű újdonságot szinte lehetetlen lett volna bemutatni, a Google Glass azonban jó megoldásnak látszott az áttörések reprezentálására. Ezért aztán a Nova csapat és David Pogue találkozott Babak Parvizzel, a Glass projekt fejével, hogy az egyik prototípus tesztjéről egyeztessenek. 


Jelen pillanatban – emelte ki mind a Google, mind pedig Pouge – a Google Glass a fejlesztés nagyon korai szakaszában leledzik. Sok tényező még egyáltalán nem végleges – azt is beleértve, hogy a Glass végülis mire is lesz jó, hogyan fog kinézni az interfész, hogyan fog működni és így tovább (tehát nagyjából van egy tök jó izénk – a szerk.). A Google nem szeretné, ha a közönség olyan fícsöröknek örülne előre, amik talán a végleges verzióba nem kerülnek bele – tervben van, hogy 2013-ban mintegy 1500 dollárért kínálják majd fejlesztőknek az eszközt; a nyilvános árusítást megelőzendően, amire talán 2014-ben kerülhet sor.

Amikor az ember a kezébe fogja ezt az eszközt, egészen meglepődik, milyen könnyű. Pogue szerint könnyebb, mint egy napszemüveg. A Glass teljesen elképesztő példája a miniatürizálásnak és összetettségnek. A jobb oldali szárban kapott helyet a memória, a processzor, a kamera, a hangszóró, és a mikrofon, Bluetooth és Wi-Fi antennák, giroszkóp, iránytű és még az akku is. Ez mind abban a vékonyka kis szárban.  A Google mérnökei azt tervezik, hogy a Glassban lesz mobilhálózat képes chip is, tehát közvetlenül is kapcsolódhat majd szélessávú mobilnetre, bár jelenleg még a telefonnal veszi fel a kapcsolatot és azon keresztül tud felkapcsolódni az internetre. Ami igazán elképesztő, hogy ez a kicsi és könnyű dolog még csak a prototípus, a következő generációs darabok ennél csak kisebbek és könnyebbek lesznek. “Ez a legelnagyoltabb Glass ami valaha készült” – mondta Babak Parviz.

A legnagyobb diadal – a tesztet végző Pogue számára pedig a legnagyobb meglepetés –, hogy az aprócska kijelző teljesen láthatatlan, ha az ember csak úgy olvas, vezet, vagy beszélget valakivel. “Szinte teljesen megfeledkeztem róla” – mondta Pogue. Nincs semmi, ami bezavarna az ember látómezőjébe miközben valamire vagy valakire fókuszálunk. Amikor tekintetünket a képernyőre irányozzuk – kicsit jobbra és fel –, az a pici, félinch-es kijelző meglepően nagy tud lenni: olyan, mintha egy normál laptop displayére vagy affélére néznénk. (Habár Poguenak elmondása szerint a közeli dolgokhoz olvasószemüvegre van szüksége, ez a nagyon közel lévő kijelző mégis úgy jelenítette meg a dolgokat, hogy nem  kellett mégsem az okuláré – bár a Glass alatt szemüveget viselni igen furán nézett volna ki.)

Az áttörés hardveres oldalon tehát sikerült. Google-éknál azonban azon dolgoznak, hogy a többi is a lehető legjobb legyen már elsőre. A benne lévő potenciál már most elképesztő. Parviz leszögezte, hogy a Glass első sorban két célt szolgál: ezek a megosztás és az információk azonnali elérése – anélkül, hogy bármit elő kellene halásznunk a zsebünkből.

google_glass_fashion.jpg
A szoftver irányítását a jobb oldali száron különböző irányokba tett ujjmozdulatokkal lehet kivitelezni, a Google Glass ezen része ugyanis egy touchpad. A mozdulatok kalauzolnak át az egyszerű menükön, demók során a Google már be is mutatott egyes funkciókhoz – pl. telefonhívás, kép készítése, videó készítése, navigáció a Google Mapson, megtekinteni a naptárat stb. – rendelt ikonokat. Ha bökünk egyet, akkor tudjuk az adott opciót kiválasztani és a funkciót aktívvá tenni. A legfrissebb demonstrációk alkalmával már azt is láthatta a közönség, hogy a Glass beszédfelismerésre is képes, ezen a módon is irányíthatjuk az eszközt. – Ha azt mondod, “OK, Glass” – előugrik a menü. Annak illusztrációjaképpen, hogyan változtatja majd meg a Glass életünk nyilvánossá tételéről alkotott képet, Pogue kipróbálta az egyik demót – a feltűnő fotó mellé (dzsungelt ábrázol, előtérben fahíddal) – jobb fülében felcsendült a Jurassic Park Main Theme. Természetesen ahogy elnézett balra, jobbra, fel vagy le, a látott kép is változott ennek megfelelően – mintha egy VR szemüveget viselte volna. Ám a fejmozdulatok szögének lekövetése és a reakció nagyon gyors és pontos volt. A touchpad bizgetésével lehet a látottakat lecserélni más képekre.

Világos, hogy még hosszú az út a most elérhető prototípustól addig, hogy mindenki Google Glasst viseljen. Google-éknek le kell tisztáznia a dizájnt és letornásznia az árat. Az magánélet és zavaró tényezők dolgát meg kell oldaniuk (bár David Pogue véleménye szerint a teszt óta sokkal kevésbé aggódik amiatt, hogy a Glass zavarná a látásban), ráadásul a szemüvegeseknek valószínűleg várniuk kell addig, míg a technológiát beépítik normál lencsékbe is.

Talán arra még várnunk kell annak az ellenálhatatlan fícsörnek a megjelenéséig, amit egy telefonnal semmiképp sem tudunk megtenni (azon túl, hogy mindkét kezünk teljesen szabad), de azt is láthattuk, hogy a tömegek még a 3D tévézés kedvéért sem feltétlenül tesznek fel szemüveget, tehát valamilyen hiperbrutál app-nak kell piacra kerülnie, ami miatt egész nap viselnék a Google Glasst. Néhány dolog azonban már tiszta. A sebesség és a hardver ereje; a kis méret és minimális súly, valamint a hang és kép rendkívüli tisztasága mind a várton jóval felül teljesít. A cég hatalmas hangsúlyt fektet a tervezésbe és fejlesztésbe – mind a hardver, mind a szoftver terén –, ez pedig az abszolút megfelelő irányvonal egy viselésre szánt kütyü esetében. És még ha ez egy korai státuszban lévő prototípus is, érezhető, hogy a Google fáradtságot nem kímélve fejleszti a letisztult, egyszerű felhasználói élményt. Ami szintén okos döntés.

Röviden, még nagyon korai megjósolni a Google Glass diadalát vagy bukását. Könnyű belátni a benne rejlő potenciált, amellyel egy eszköz sem rendelkezett ezelőtt – és a Google a legjobb irányba tereli a fejlesztés irányát.


A bejegyzés trackback címe:

https://layer11.blog.hu/api/trackback/id/tr304884134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása